Primátorky pojede slavná Cambridge, vyzve české univerzity

Primátorky pojede slavná Cambridge, vyzve české univerzity

Mimořádně nabitá závodní pouť do Prahy čeká nejúspěšnější univerzitní posádku na světě, osmiveslici Cambridge. Během 100. ročníku Primátorek ji v rámci pátečního závodu Univerzitních osem ČSOB Penzijní společnosti 20. září vyzve sedm českých univerzit (čtyři lodě z Prahy a po jedné z Pardubic, Ústí nad Labem a Ostravy). O víkendu 21. a 22. září se anglická univerzitní loď během hlavního závodu kromě ostatních posádek utká i s Duklou Praha, která vyhrála posledních 33 ročníků Primátorek.

Patří mezi dvě nejsledovanější osmiveslice světa. Každý rok se postaví ve slavném britském závodě The Boat race proti rivalovi z Oxfordu. Ten letos Cambridge prohrála, a tak má před sebou další výzvu, vyhrát v Praze slavné Primátorky. „S jiným cílem sem nejedou,“ má jasno Milan Bruncvik, český olympijský veslař a ještě na jaře člen posádky Cambridge.

I když jde o posádku složenou ze studentů, jde o nejlepší veslaře světa. Její členové jsou národními reprezentanty, účastníky světových šampionátů a olympijských her. „Oni určitě nic nepodcení, na začátku semestru skládají novou posádku a ti kluci budou chtít dokázat, že mají na to být v této slavné posádce,“ říká Bruncvik. „Navíc před třemi lety Cambridge skončila na Primátorkách ve finále B, má tak co napravovat,“ dodává.

Foto: Studenta

Mezi její nejzvučnější jména patří německý reprezentant Helge Grutjen a dvojnásobní účastníci Boat race Steve Dudek a Mike Thorp. V centru pozornosti jistě bude i americká kormidelnice Rosemary Ostfeld. „Mísí se tam zkušenost s mladou dravostí. Univerzitní posádky to budou mít hodně těžké,“ upozorňuje Bruncvik.

Více informací o závodě, doprovodném programu i historii Primátorek ČSOB pojišťovny najdete na www.primatorky.cz.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější